Melodifestivalen 2009 - Bidragen i deltävling 4

Oops, det är ju Melodifestivalen ikväll och jag har glömt att delge er min ovärderliga analys om kvällens bidrag... Jag gör som vanligt och lyssnar inte på de snuttar man kan få höra på nätet förrän jag skrivit klart detta. Nåja här kommer den:

1. Love Love Love - Agnes
Jag såg faktiskt en intervju med henne på TV igår (med Malin Olsson, kvinnan som blivit anställd på Barnkanalen för att alla småbarnspappor ska njuta mer av att se på Bobster med sina barn...) och då sa hon att den påminde om hennes senaste två singlar. I sådana fall är det lovande. Jag tror att hon går vidare på sin stjärnstatus och sin utstrålning (om hon använder den, hon ska sprudla av glädje på scenen inte se "R'n'B-svår" ut, då når hon inte ut i vardagsrummen).

2. Higher - Star Pilots
Johan Becker, grym sångare & låtskrivare som blev välförtjänt vinnare i Fame Factory en gång i tiden. Däremot kommer han, liksom undertecknad,  aldrig kunna se ut som en tuff, het, rockstjärna. Smart då att bilda ett "band" kring sig som mer verkar vara rekvisita än en viktig del i musikskapandet, men det vet jag inte, jag bara spekulerar. Gillade första hiten "In The Heat Of The Night" väldigt mycket och det verkar som om denna går i samma stil. Becker borgar för kvalitet så det kan vara riktigt bra. Däremot når det nog inte ut genom rutorna (solglasögon är ju t ex dödsdömt). Kan gå precis hur som helst för denna låt...

3. Du Är Älskad När du Går - Susanne Alfvengren
Lever hon? Det är lite kul med alla dessa artister från igår, eller snarare i förrgår, som får sticka upp huvudet i Melodifestsivalen. Känns kanske inte så angelägna och "farliga", men de liksom ger en liten påminnelse om svensk pophistoria (Jag har ju t ex dammat av min Rickfors-samling efter förra helgen och njuter stort av Judas River). Susanne Alfvengren tror jag inte går vidare, men en hel del "gamlingar" kommer att beställa hennes 80-talsplattor på CDON och denna låt kommer säkert få flitigt med radiospelningar så man kan ju säga att Christer Björkman förmodligen gett henne ett ekonomiskt bättre 2009 i och med detta.

4. Killing Me Tenderly - Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng
Anna Sahlin (ja hon heter så...) jobbar på och Storeng fick en rejäl hit med Norges Eurovision-bidrag  2008. Ska man tolka deras förklaring av låten så låter den en hel del engelskt/Burt Bacharach/60-tal. Förmodligen en mycket bra låt och ett coolt visuellt framträdande (så får vi se om Sahlene fortfarande har sin kropp i den otroliga topptrim som hon hade i Let's Dance...). Om den går vidare är omöjligt att veta. Men kolla in Sahlenes överdrivna "dramatik" när hon sjunger. Jag har så svårt för det där när hon ska se så duktig ut och lägga in tjugo ansiktsuttryck och känslor i varje ord "titta vad duktig jag är och med vilken inlevelse jag sjunger".

5. Sweet Kissin' In The Moonlight - Thorleifs
Ok... kult. Säkert en bra trallvänlig låt och Thorleif har en klart grym highpitch-pipa (ljus stark röst alltså, han borde sjunga hårdrock...). Däremot tycker jag att framför allt Thorleif uppfyller alla "tönt-fördomar" om dansband. Han ser så ocool ut det går och även om han har en stark bra röst så har han ett fruktansvärt kaninvibrato (otrevligt darr alltså...). Om låten är bra så går de nog vidare för då röstar fler än bara fansen. Och Lars Kristerz vann ju Dansbandskampen före Scotts så visst finns det folk som vill ha med detta...

6. Moving On - Sarah Dawn Finer
Ja att hon kommer att sjunga svinbra är det väl inget som tvekar på. På beskrivningen av låten låter det som att detta, liksom hennes förra, är en ballad. Fick höra att någon kritiker som inte har mycket till övers för Melodifestivalmusik var helt salig över Sarah och denna låt. Den går vidare! Sarah är omtyckt och rösten är grym!

7. Esta Noche - Next 3
Nu är man gammal igen... Vilka är detta? Beskrivningen säger rap på spanska och svenska, reggaeton, r'n'b och tre fjuniga småpojkar som framför den. Jag kommer nog inte gilla detta och den kommer inte gå vidare.

8. La Voix - Malena Ernman
Fredrik Kempe har visat sig vara en grym Melodifestivallåtskrivare och hans egen solodebutplatta hade ett par riktigt bra försök till att mixa opera och danspop. Men att denna operasångerska ska gå vidare ser jag ändå som tveksamt. Det är en tunn tråd mellan kalkon och genialt att blanda dessa stilar... Jag tror hon blir för mycket skrikig opera och för lite danspop och därmed inte blir någon succé.

Med den vanliga reservation för att mina två finalfavoriter kan ställas mot varandra i en duell så kommer det att gå så här:

Micke tippar:
Thorleifs och Sarah Dawn Finer direkt till final.
Agnes och Sahlene/Haukaas Storeng till andra chansen.

2009 02 22 - För femtioelfte gången!

Kanske sköter jag det bättre när jag "läckt det i förväg" här på bloggen. Imorgon ska jag försöka ta itu med min kropp igen. En kondition som är i så dåligt skick att du inte ens skulle nå halvvägs om du gissade hur illa det var ställt och en lönnfet mage som bara är 10kg onödigt extrabagage. Det funkade bra när jag jag körde LCHF (Low Carbonhydrates, High Fat) i våras så den varianten blir det nu också och när det gäller konditionen är det som sagt var så illa ställt att om jag bara kommer igång med promenader så blir det en klar förbättring. Sådär, nu är det sagt, pressa mig gärna på resultat när vi ses eller hörs!

Dagens Musiktips: Mikael Rickfors

Eftersom Mikael Rickfors helt oväntat dök upp som gubben ur lådan i Melodifestivalen måste jag få tipsa om all otroligt bra musik han har gjort. Alla känner naturligtvis "Vingar" och de flesta känner igen "Som stormen river öppet hav". För mig är det dock den bluesiga, souliga, rockiga, engelskspråkiga Rickfors som är den allra bästa. De två plattor jag håller högst är "Judas River" från 1991 och "Happy Man Don't Kill" från 1997 med en extra liten guldstjärna för "Judas River". När jag tänker efter gör den nog att Mikael Rickfors för mig är en de fem bästa svenska artisterna genom tiderna!

Han har en helt otrolig röst som man önskar fanns på fler bra skivor än den gör. Gitarristen Johan Norberg berättade någon gång i en intervju att Rickfors är den enda sångare han hört som sjöng så starkt att han kunde höra hans "oförstärkta" röst trots att han stod 4-5 meter ifrån honom på scenen och trummor och förstärkare öste på.

Jag brukar ju alltid slänga in ett YouTube-klipp som ger ett bra exempel på vad jag menar. Tyvärr finns inga videos eller bra liveupptagningar från någon av mina favoritplattor, så det får bli en gammal klassiker från 1979, bra den med.

Dancing On The Edge Of The Danger

Melodifestivalen 2009 - Resultaten i deltävling 3

För det första: Det blir lite si också med kronologin nu när jag skriver om deltävling 3 före deltävling 2, men vad gör det...
För det andra: Oj, vad svårtippat det var. Vill påstå att det var 8 bra låtar igår! Olika stilar, olika röster, olika åldrar men, enligt mig, åtta stycken riktigt schyssta treminuterskompositioner. Det gör ju också att det blir svårt att tänka sig vad flest svenskar gillar mest... Men här kommer min "analys" i alla fall:

Vad spådde jag före tävlingen?
Tips 20 februari:
E.M.D. och BWO direkt till final. Velvet och Rickfors till andra chansen.
Facit 21 februari:
E.M.D. och Molly Sandén direkt till final. BWO och Rigo... till andra chansen.

Kommentar
Till att börja med bevisades det ju att E.M.D. var de mest lättippade i denna tävling. När jag fick höra låten blev jag dock lite osäker. Framförandet var långt ifrån det proffsigaste denna kväll (konstiga flackande, osäkra blickar och fåniga vinkningar), en klädsel (frack och hög hatt) som inte säkert skulle tilltala småtjejer och en låt som inte var så omedelbar som jag trodde.

Man kan väl också säga att jag hade rätt i fråga om BWO för hade det inte varit en känd och omtyckt grupp som de hade den låten definitivt inte gått vidare. En ganska trist ballad som det känns som Alexander Bard skriver ihop på en kvart för att återstående tid få leka med alla electro-synthljud för att ge låten en tuff inramning.

Min spådom om om Molly Sandén var väl både rätt och fel kan man säga. Med risk för att låta lite "gubbig"; sådär ser en 16-årig ung kvinna vanligtvis ut i Sverige! En blandning av söt och snygg precis som hon är en blandning av flicka och kvinna. Varför skriver jag det då? Jo, för att om inte Amy Diamond är en väldigt märklig tjej så är det definitivt hennes far som gör att hon fortfarande ser ut som en 12-åring och har väldigt märkliga kläder... Hur som helst: Molly var vackrare, sjöng bättre och hade en bättre låt än jag trodde innan så när man hört låten började jag nog misstänka att detta kunde gå bra. Dock visade folket förrförra veckan att de var trötta på Sanna Nielsen/Sonja Aldén-ballader när Shirley Clamp kom på sista plats så säker var man inte.

När det gäller Rigo & Topaz Sound feat. Red Fox så får jag först krypa till korset... Grymt okunnigt av mig att inte veta att det var "den där snubben som ju var med i både Latin Kings och Infinte Mass". Jag har ju för tusan till och med en Infinite Mass-platta, alltså en riktig CD som man jag gått till affären och köpt (värt att förtydliga i dessa dagar då sådant är sällsynt)! Hur som helst var min spådom/tankegång enkel; Jag trodde helt enkelt att Melodifestivalen var ett för insnöat "svenskt" intresse som dels var för fördomsfulla för att "rösta fram invandrare" och dels att de som gillar Rigos musik och "delar hans bakgrund" inte tittar på Melodifestivalen utan har gett den töntstämpel. Men jag har gärna fel, låten var cool! Dock var det för mycket av Red Fox rasta-bröl i låten, den kunde ha varit lite mindre framträdande.

Än en gång är det bevisat, man ska inte tippa med hjärtat. Mikael är, som jag redan nämnt, en av mina absoluta favoritartister och sångare. Ändå vet jag ju att han aldrig riktigt blir folklig eller superpopulär. De flesta kan ju faktiskt inte nämna någon mer låt än "Vingar" med honom. Och han som gjort så många suveräna skivor, framförallt på engelska, grym röst! Låten var skitbra och han förtjänar att få en radiohit med den. Vad som hade höjt låten ytterligare hade varit att förlänga det mikroskopiskt korta lugna sticket där hans röst verkligen ägde allt! (tänk att man ska behöva tala om för Thomas G:son hur man skriver låtar...).

Stackars Velvet! Ok, kanske inte hennes bästa låt, men bra var den! Riktigt coolt framträdande också. Vad jag funderade lite på var om de tagit bort regeln att ingen sång får vara inspelad. Det tror jag inte att de har gjort och det innebär att sången var fantastisk! Det låg en röst och dubbade Velvets sång hela tiden och de sjöng exakt perfekt ihop! Tror aldrig jag hört ett bidrag som låtit så "perfekt framfört" som detta. Mycket proffsigt! Eftersom jag bara några rader upp utropat mig till mästerkompositör vill jag också påstå att denna låt blivit ännu bättre om man plockat bort några "I am, I am, Iam, I am...".

De andra då? Maja gjorde precis en sån låt jag trodde hon skulle göra och gjorde den bra. Övrigt om Maja, läs längre ner... När det gäller Sofia så blev det precis som jag trodde; Alla satt hemma och tänkte, "vem fan är Sofia?"... Lustigt dock att låten inte var på svenska vilket innebar att man plötsligt inte hade en aning om vad låtens titel "Alla" faktiskt betydde. Den kändes dock lite för mycket av en låt som Elena Paparizou insett att hon inte kan släppa som singel. Men den kanske växer, jag brukar gilla de där tongångarna.

Förutom musiken...
I likhet med homosexuella klädskapare och ytliga skvallertidningsreportrar fortsätter här min följetong om det där som är så viktigt i Melodifestivalen och är källan till varför "riktiga musiker" tycker att det är ett oseriöst spektakel, dvs kläder, utseende och scenshow. En liten varning utfärdas; denna gång blir det en hel del gubbsjukt om snygga kvinnor och deras kroppar, you have been warned:

Velvet
Jag börjar med att ta tillbaka allt jag skrev i fredags. Denna gång sjöng hon definitivt skitbra, hon var definitivt skitsnygg och hon hade till och med glimten i ögat! Och kläderna ska vi kanske knappt prata om. Jag stannar vid att påstå att Jenny aldrig varit så läcker. Jag är fortfarande förvånad att hon inte gick vidare.

Rigo feat. Topaz Sound & Red Fox
Riktigt coolt med 50-60 talsinramningen. De kollade nog mer än en gång på Elvis-rullen King Creole innan den här scenen var färdigbyggd. Riktig sommarfeeling.

Molly Sandén
som jag nämnde en bit upp; så här ser en genomsnittlig 16-årig svensk tjej ut. Snygg, blond, välsminkad och med högklackat när hon är uppklädd. Jag har inte hört vad som rör sig i huvudet angående Molly bland alla 11-åriga fotbollstjejer jag har omkring mig, men jag kan tänka mig att de nu ser upp mer till henne än till Amy Diamond som de redan tycker att de har "växt ifrån". Molly kan bli Amy's fall om hon bestämmer sig för att trampa in på hennes musikaliska revir.

E.M.D.
Som jag redan nämnt, festivalens enklaste artister att tippa. De är flickidoler, mammaidoler och de sjunger bra. Kanske har rentav Erik blivit mer folklig och betydligt mer känd också i och med Körslaget. Lite lustigt när den första duellen skulle avgöras dock att på ena sidan stod Rigo & Co som en cocktailorkester från tidigt 50-tal och på den andra sidan stod tre gentlemen i frack tagna ur en Fred Astaire-rulle. De "trendigaste" artisterna anammade de äldsta stilarna. Intressant och en skön parallell till H.e.a.t och deras 80-tal (jösses, finalen kommer både se ut och låta som en tidmaskin! Emilia var ju också lite 40-50 tal).

Mikael Rickfors
Han såg ut precis jag trodde och var precis som jag trodde. Antagligen lite för tråkigt för alla ute i stugorna. Det börjar bli lite klyschigt att ställa ett tjeband på scenen bakom en manlig soloartist och det tror jag folk reagerade på. Skillnaden med detta tjejband var dock att det var hela eliten när det gäller kvinnliga live/kompmusiker i Sverige. Han skulle kunna åka på turné med just det bandet som stod på scenen och det skulle låta bra! Knappast fallet med övriga "tjejband" som varit med som rekvisita i Melodifestivalen.

Maja Guldstrand
Oj... OJ! Snacka om ett levande bevis på att vissa blir vackrare med åren. Så här snygg har Maja aldrig varit och jag har redan glömt bort min all-time-favourite Kylie... Om inte hon har fått fem plus och getingar, och allt vad det är, av proffstyckarna så är de ute och cyklar. Jag minns inte riktigt Majas låt men hon var klart snyggast ikväll!

Sofia
Skumma kläder, ingen utsrålning. Det krävs iofs en hel del om man ska kunna slå sig igenom de andras kändisskap och hade inte det som krävdes, den saken är klar.

BWO
Halva idén med BWO är ju att vara ett "audiovisuellt fenomen" det råder det ingen tvekan om. Eftersom jag tycker att dessa utstyrslar och den stela inramningen a la 80-tals syntpop med lysrör var ganska trist blev jag lite förvånad att de gick vidare. Men de är ju som sagt var ett uppskattat och omtyckt band med många superbra poplåtar.

... och en sista gubb-kommentar på ämnet: Petra Mede har nog heller aldrig varit så snygg som igår.

Melodifestivalen 2009 - Bidragen i deltävling 3

Ok, nu är jag ute i sista sekunden. Det går att tjuvlyssna en minut på varje låt på SVT:s hemsida nu, men jag ska inte göra det förrän efter jag skrivit detta. Ruskigt svårtippad omgång blir det i alla fall... Men här facit:

1. The Queen - Velvet
Jaha ja, Velvet-Jenny igen. Är det tredje gången gillt för henne som soloartist i Melodifestivalen nu? Jag gillar ju bra poplåtar och Velvet har haft ett par riktigt bra låtar. Deja Vu förra gången är riktigt bra och senaste radioplågan Take My Body Close som inte var med i Melodifestivalen är också kanonbra. Men det är nåt med Velvet som inte riktigt når hela vägen trots att jag tycker hon är bra... Det har förmodligen med utstrålning att göra. Hon liksom sjunger nästan skitbra, hon är liksom nästan skitsnygg, hon har liksom nästan glimten i ögat. Jag tror att detta gör att hon inte har så många fans som kommer att rösta på henne före EMD eller BWO. Hon är liksom nästan folks favoritartist... Men av de fem första som går vidare, absolut!

2. I Got You - Rigo feat. Topaz Sound & Red Fox
Okända för mig. Och då menar jag allihop! Skulle vilja påstå att de är körda redan på namnet. Bara Rigo ligger bra i munnen men allt det där... Låten kan ju vara kanon. Ska tydligen vara lite gammeldags med Calypso-stänk. Kanske en blivande sommarhit mitt i vintern, men de går inte vidare.

3. Så Vill Stjärnorna - Molly Sandén
Jag börjar få lite dålig koll. Hur känd är Molly? Jag har bara sett & hört henne i Så Ska Det låta förut där hon var lite lillgammal och trist, men det märks kanske inte nu. Jag vet att hon vunnit Lilla Melodifestivalen och tror hon varit med i någon musikal. Sjunga kan hon ju definitivt i alla fall, men det känns som att kombinationen "ballad", "ny liten söt flicka" och "textförfattare Pling Forsman" kommer att göra detta till en schlager som folk ville ha 1985, inte idag... men fan vet.

4. Baby Goodbye - E.M.D.
Den ena finalisten, inget snack. Jag var på Rix FM-festival i Kalmar i somras och undrade hur E.M.D. kunde få toppa tillställningen efter BWO som ju har en hel rad med hits att bjuda på. Men när dessa tre stiliga pojkar klev på scenen till Beatles-hysteri i publiken förstod jag planeringen. Alexander Bard är äcklig men han är inte dum, klart han inte ville gå på efter de här... Låten ska vara en katastrof om den inte går vidare.

5. Du Vinner Över Mig! - Mikael Rickfors
Snacka om svårtippat! Mikael Rockfors är en av mina absoluta favoriter bland svenska artister. Hans röst är grym och han har gjort en stor mängd suveräna låtar. Framför allt när han kör rock & soul på engelska är det overkligt bra. En av mina absoluta favoriter när jag tänker efter. Hur denna låt är är svårt att tippa. Men Thomas G:son som skrivit den beskriver den som "bevingat 80-tal" vilket kan tyda på att den rockar på och påminner om Rickfors största hit "Vingar". I sådana fall kommer halva Sverige le stort åt att "gubben kan än" och den går vidare...

6. Här För Mig Själv - Maja Guldstrand
Här är en tjej som utan tvekan har det som Velvet inte har, dvs utstrålning. Är övertygad om att hon kommer att le samtidigt som hon sjunger och vara väldigt söt. En mycket speciell röst har hon (man följde ju Fame Factory slaviskt...) så det beror mycket på vad folk som inte sett henne förut tycker om den och hur bra låten är. Den låter säkert lite gammeldags, men det gjorde ju Emilia också och det gick bra. Svårtippad.

7. Alla - Sofia
Vem f.. är Sofia? Typiskt en sån tjej som är för osnygg och okänd för att gå vidare. Hamnar i samma fack som Jonathan Fagerlund förra veckan (du ser, honom hade du redan glömt...).

8. You're Not Alone - BWO
Tydligen en ballad. Ballader är ju alltid svårtippade, folk måste vara på rätt humör. Men BWO är alltid bra, Bard är ett geni, om än ett osympatiskt sådant, så låten är skitbra och de går till final.

Med reservation för att Sveriges två finalfavoriter kan ställas mot varandra i en duell, vilket är en ny dålig regel så kommer det att gå så här:

Micke tippar:
E.M.D. och BWO direkt till final.
Velvet och Rickfors till andra chansen.

2009 02 17 - Jobbe?

Idag hade jag min första riktiga arbetsdag sedan 17 juni ( 8 månader sen alltså, den sved va?...). Ska vara "fröken" för en 5:a i Vallentuna i fyra dagar dvs resten av veckan. De var kanongulliga och lugna, så det kommer nog gå bra hoppas jag.

Repade också med Replica för första gången sedan 16 december!!! Det lät bra som vanligt, om vi bara kunde få det här projektet i rullning, det skulle bli så j-la bra!

2009 02 15 - Goodbye Kitty

Kollade precis upp att min rubrik fått en dubbelmening... Tydligen var det Kitty som åkte ur Let's Dance i fredags. Nåja, det lilla jag har sett av henne så var det ju lite elefantparad över det så... Men hon hade ju underbara outfits!

Vad jag egentligen syftade på med min rubrik var i alla fall att Hello Kitty-gitarren jag köpte redan är såld igen... Det var ju ett impulsköp i "fel färg" och jag hade sådan tur att en gitarrbekant högg den direkt till sin 8-åriga dotter. Han fick en sprillans ny gitarr 1.000:- billigare än vad man får betala i Sverige och ändå tjänade jag 400:- på det... Internethandel är fantastiskt.

ps, den andra gitarren på bilderna längre ner har inte kommit än, men jag följer paketet och den kan dyka upp under dagen imorgon. Mycket spännande då den blivit mycket omskriven och mycket trots sitt låga pris (och Tony var salig när han provade en likadan i Gävle för ett halvår sen).

2009 02 11 - Hello Kitty

Idag kom UPS med Hello Kitty-gitarren från England (se längre ner...). VArför köpte jag en svart?! Hela vitsen med att jag vill ha en sån där var ju att den till och med är rosa! Åsså i sista stund fear jag och beställer en svart istället. Man kan ju inte precis åka och lämna tillbaka den... Men den var skön att spela på. Det märks att den kostar en tiondel av en riktig kvalitetsgitarr, men om jg bara får modifiera den lite kommer den att räcka så länge att de flesta hunnit bli irriterade.

Idag ska jag försöka göra min kropp en stor tjänst och gå och lägga den vi kl.22 istället för kl.02.

Meldoifestivalen 2009 - Bidragen i deltävling 2

Ja, på lördag var det dags igen... Jag tyckte att det var ganska kul att läsa mitt eget inlägg från januari och se om jag visste vad jag snackade om redan då... Nu är det ju inte lika långt innan men jag tänker ändå släppa en spådom om hur det kommer att gå utan att ha hört låtarna. Here it comes:

1. Show Me Heaven - Lili & Susie
Oj, jösses. Snacka om svårtippat. Blir det en kultförklarad, omtyckt comeback eller blir det en bespottad flopp av två övermogna gamla rockgroupies?! För det första är det en låttitel som är lite tabu. Det finns redan en tidlös klassiker med Maria McKee som heter Show Me Heaven så det känns sådär... För det andra var de aldrig några höjdarsångerskor vad jag minns så det kommer förmodligen att låta sådär live också. Jag tror att några kommer att tänka som med Suzzie Tapper förra året " jaha, vad kul att se henne igen" men att de inte har en chans.

2. Jag ska Slåss I Dina Kvarter - Lasse Lindh & Bandet
För trist... Lasse Lindh har väl varit med förut va? Ja, som sagt, han är ju så trist så man minns inte riktigt. Är man dessutom så "wild & crazy" så att man döper bandet till... "bandet", ja då är ju saken klar. Det här kan vara en hur genial liten popmelodi som helst, de är borta! Det ska tydligen vara bra ös i låten... Ja, kanske att det funkar då, men då ska de ha mer glöd och jävlar anamma än vad jag tror att de har.

3. Never Been Here Before - Jennifer Brown
Ok, dags att bekänna... ZTV stod på. Plötsligt dök det upp en video. Världens snyggaste tjej med världens bästa röst sjöng världens bästa poplåt. Hon var allt man önskade att Whitney Houston skulle vara. Och hon var svensk?!?! Jag tappade hakan när "Heaven Come Down" släpptes, jag köpte skivan och jag gillar den fortfarande som en underbar platta att plocka fram när solen talar om att "Nu är det vår och sommar grabben!!!"
Det var länge sen... Jennifer Brown har blivit gammal, doldis, lite trist osv... Dessutom är detta en ballad. Hon har förmodligen rösten kvar och detta kan vara en stor ballad. Den kan slå precis som Sarah Dawn Finer gjorde för ett par år sedan. Kanske är folk trötta på ballader, kanske inte. Svårtippad, men jag tror det kommer att låta riktigt snyggt!

4. 1000 Miles - H.E.A.T
Vad vet Sverige, det är frågan... För mig och mina vänner i Väsby är de superkända, framgångsrika, jätteduktiga och snorungar. För resten av landet kanske de är ett gäng okända valpar med extremt dålig klädsmak och The Poodles-komplex. Väldigt svårtippat med andra ord. Detta är den enda låten jag kommer att lägga pengar på i årets Melodifestival. Det här är killarna från våra kvarter! Det här är killarna på 20+ som lyckats med det jag och mina kompisar aldrig lyckades med när vi var 20+! Kenny sjunger som en gud och jag hoppas de andra kan köra lika bra live. Jag HOPPAS verkligen att de går vidare! För dem, för mig, för Upplands Väsby och för hårdrocken!

5. Kärlekssång Från Mig - Markoolio.
Tanke nr1: Markoolio, ja det är ju inget snack, klart han går vidare direkt till final.
Tanke nr2: En ballad?! Hur ska det bli. Han har ju visat sig kunna hålla ton helt okej, men...
Tanke nr3: Spelar ingen roll vad han gör. Han är en av Sveriges absolut största artister och en väldig mängd småbarnsföräldrar kommer att tvingas till att ringa och rösta på Markoolio av sina barn.
Tanke nr4: Men en ballad? Barnen kommer bli sååå besvikna.
Tanke nr5: Spelar ingen roll. Markoolio är i final.

6. It's My Life - Amy Diamond
Ytterliggare en låttitel som kanske borde vara tabu några år till... Amy Diamond är i alla fall grymt säker och duktig. Frågan är hur "dyrkad" hon är. Den yngre generationen slits nog aningen mellan Markoolio och Amy och 11-åringen här hemma vill nog bevisa att hon vuxit ifrån dem båda två genom att hålla på någon annan. Däremot är låten skriven av proffs (bl a Alexander Bard) så jag tror det är en grym poplåt! Men är inte Amy en fullvuxen myndig kvinna snart? Känns som att hon har en väldigt "flickig" stil med trista kläder och lite "Lilla Melodifestivalen" över koreografi och framtoning. Är det "en ny vuxnare Amy Diamond" som fångar tittarna tror jag det kan bli riktigt bra, men annars kan hon bli bortprioriterad. I vilket fall som helst kommer hon sjunga skiten av Lili & Susie och Lasse Lindh, det är jag säker på.

7. What If - Cookies 'n' Beans
Frida Öhrn... Hur många känner till Frida Öhrn? Hur många älskar Frida Öhrn? Hur många vet att Frida Öhrn sjunger underbart? Det här kan vara precis hur bra som helst! Men det kan också vara alldeles för intimt och "soft" för att passa in i Melodifestivalen. Jag tror hur som helst att det kommer att vara hög kvalitet på det här bidraget, ingen sur amatörsång här inte! Ja visst ja, för de som inte vet då. Frida Öhrn sjunger i bandet "Oh, Laura" vars debutplatta har varit en av mina favoritskivor i ett år nu. Minns ni SAAB-reklamen och hitten "Release Me"? Det är Frida Öhrn och Oh, Laura det.


8. Hope & Glory - Måns Zelmerlöw
Allting hänger på hur bra låten är. Den ska å andra sidan vara bra jävla kass om den ska få Måns att åka ur. Cara Mia var årets bästa bidrag 2007. Och den definitivt årets MESTA bidrag. Jösses vad många gånger man hörde den på radio sen, megahit är bara förnamnet... Jag är ganska säker på att Måns går vidare. Och en liten reflektion: Flickvännen Marie Serneholt må vara skitsnygg (det är väl förresten Måns också för de som föredrar skånska män) och ha åkt på världsturnéer och varit dyrkad i Sydamerika, men hon kommer bli varse att i Sverige är det mannen i förhållandet som är superstjärna! Fundering: Är han Sveriges Ricky Martin eller Sveriges Enrique Iglesias?

Micke tippar:
Måns Zelmerlöw och Markoolio direkt till final.
Amy Diamond och H.E.A.T till andra chansen.


Meldoifestivalen 2009 - Resultaten i deltävling 1

Ok, då var den första.. vad blir det... 1/6-delen? av denna årliga cirkus avklarad. Beslutade när jag satt och såg på det att jag ska våga mig på att ytterliggare ett steg in på "andra planhalvan" genom att även ge ett litet omdöme om show och kläder (vart ska detta sluta...). Upptäckte förresten att de måste ha ändrat en ESC-regel. Förr fick man vara max 6 personer på scenen. Nu var Scotts 7 personer och Emilia 8 personer...

För det första... Vad spådde jag för några veckor sedan?
Tips 15 jan:
Alcazar och Scotts direkt till final. Shirley Clamp och Nina Söderquist till Andra Chansen.
Facit 7 feb:
Alcazar och Emilia till final. Scotts och Caroline Af Ugglas till andra chansen.

Kommentar
Jag tror fortfarande efter att ha sett tävlingen att Alcazar och Scotts är de två populäraste och de bidrag som fick flest röster. Pga en regeländring blev det ju dock så att de båda ställdes mot varandra i en "duell" och då kunde ju omöjligt båda gå direkt till final. Den nya regeln kan alltså slå lite fel...

Att Emilia gick till final tycker jag var lite skandal, hon sjunger så otroligt svagt att hennes andetag låter högre än hennes röst... Men visst, låten var lite skön. Ska bara komma på vilken den är otroligt lik... står still just nu.

Caroline Af Ugglas låt var ju kanon!!! Helt klart det bästa jag hört med henne. Hade den haft engelsk text hade det varit Janis Joplins största hit när det begav sig!

Skrällarna
Jag är inte skadeglad och har inget emot de som åkte ut, men det är lite kul med skrällar ändå. När jag tittade på Marie Serneholt så kom jag på; Fan, hon är nog inte så känd ändå... Många vet vem hon är, men hon är nästan aldrig på TV och sjunger och inte många lyssnar på henne idag. Så jag tippade att hon skulle åka direkt faktiskt.

När det gäller Shirley Clamp var det nog tvärtom... För det första har hon setts och hörts så mycket så folk vill ha nåt nytt (samma som hände Carola och The Poodles förra året, fast det var  dåliga låtar också). För det andra så vill folk ha förändringar. Bara för att Shirley nu är bästis med Sanna Nielsen och Sonja Aldén så behöver de ju inte låta exakt likadant också... Man har redan hört Empty Room, För Att du Finns och Sonjas senaste vad den heter ("Du får inte..?"). Det här var bara ytterliggare en likadan låt.

Att Jonathan Fagerlund åkte var enkelt att lista ut. Okända artister går inte vidare (men alla regler har ju undantag som t ex Marie Lindberg och även Shirley Clamp när hon slog igenom i stugorna med Min Kärlek). Att Nina Söderquist åkte var synd. Bra ösig rocklåt, men det kan ha vara hennes hårda framtoning som inte gick hem, lite för mycket läder på en lite för stor kropp...

Kläderna (börjar bli ett marathoninlägg det här, håller det kort)

Nina Söderquist

Som sagt var, lite för mycket läder på en lite för stor kropp... Det blev för mycket Metal och Xena för att det skulle bli sexigt och snyggt, sen har hon kanske inte riktigt kroppen för åtsittande läderfordral (inte Martin Stenmarcks Las Vegas-tjejer precis...)

Jonathan Fagerlund
Han är redan glömd... Hade han inte grå V-ringad t-shirt? Behöver man ju inte vara modeguru för att förstå att det inte funkar.


Shirley Clamp

Shirley har ofta fula kläder och har ju inte precis en fotomodellkropp heller. Därför tyckte jag ändå att hennes långklänning var helt okej. För att vara Shirley alltså...

Scotts
De såg väl ut som vanligt va? En vanlig dag på dansbandsjobbet typ... Men de kommer bli stora nu tror jag.


Emilia

För det första har hon ju blivit riktigt snygg med åren... Hon såg okej ut och tillsammans med resten av folket på scen blev det snyggt.


Alcazar

Snyggt, sexigt, läckert, gayigt? De var helt rätt tycker jag, färgglatt. Men rosa mikrofoner var lite över gränsen...

Caroline af Ugglas

Hon har vit klänning, Marie Serneholt har vit klänning. Hon har turkos stövlar, Alcazar har turkos... Ändå blir det så fult! Men visst, skulle hon låta sig stajlas skulle hon inte vara Caroline Af Ugglas längre... Hon var faktiskt riktigt snyggt sminkad!

Marie Serneholt
Ja, toksnygg förstås... Inte mycket att säga. Trodde det skulle vara lite mer dansnummer från henne faktiskt, hon kan ju sånt.

Redan slut...okej.


2009 02 05 - Impulsköp

Jaha, då har jag köpt två gitarrer till då. Behöver jag dem? Nej. Är de av bättre kvalitet än de jag har sedan tidigare? Nej. Har jag provspelat dem och tyckte de var så otroligt sköna att jag bara måste ha dem? Nej. Nämen, va fan har du köpt dem för då?!

- Jamen det var ju billigt... Närå, har länge känt att jag vill ha en "skitig strata" att rocka på utan att vara rädd om den och gärna att det ser ut som den varit ute på en hel del. Och en "kul gitarr". Så nu blev det dessa två. Riktpris i Sverige för båda tillsammans är 7.300:- och fick betala 3.700:- och det inklusive frakten från England.... Nu får vi se hur lång tid det tar bara...

Här är skönheterna:





Dagens Musiktips: Loreena McKennitt

Till att börja med en liten spekulation eller snarare fundering... Varför lyssnar jag på lugn, atmosfärisk keltisk folkmusik/världsmusik oftare än någonting annat? Jag är ju hårdrockare! Nåja, jag har redan funderat på det vid ett flertal tillfällen så svaret kommer här:

Först därför att det alltid tilltalat mig/fångat mig. När det dyker i upp liknande musik filmer som t ex Den Siste Mohikanen, 1492, Medeltidsskildringar, Sagan Om Ringen och faktiskt här och var i Titanic så fastnar jag direkt. Så att jag "slukade Loreena McKennitt med hull och (rött) hår" kanske inte var så märkligt. Minns dock inte hur jag fann henne...

Den andra anledningen till att Loreena McKennitt kanske är den artist jag lyssnar mest på, åtminstone hemma, tror jag är: Att eftersom man håller på med så mycket musik själv och repar på, minst sagt, hög volym, så är det som balsam för öronen att låta hennes ljuva stämma, det sköna ljudlandskapet och de otroligt tuffa melodierna svepa genom rummet.

Det här är musik för mörka kvällar med tända ljus, för dystra kvällar i ensamhet, för harmoni och avslappning, hon är helt enkelt otroligt bra! Bättre än så här kan musik knappt bli...


(The Mystic's Dream)
(från DVD-konserten "Nights From The Alhambra")


2009 02 02 - Tokförkyld, trist

Jaha, så har det blivit ett litet glapp igen då. Drar en liten kort kort resumé då bara eftersom jag sitter här med en grym förkylning, feber och ont i halsen...

JAG - 2009 02 02

Förra veckan var jag i Bydalen och åkte skidor. Fyra vuxna och fyra barn i en liten stuga gick trots allt jättebra och även om det inte blev så mycket skidåkning i antal timmar på en vecka så var det fantastiska pister och jättelite folk!.Underbart!

BYDALEN MED MOBILKAMERA

I lördags giggade jag på Garage i Märsta med Rough Diamond. Det gick skitbra och grymt snygga t-shirts har vi gjort! För dig som inte känner till oss, kolla in www.roughdiamond.se

JAG - 2009 01 31

RSS 2.0