Melodifestivalen - Resultat

And the winner is...

MALENA ERNMAN




Ja, jag röstade ju bevisligen som en kratta! Det var inte mycket rätt där... Men trots det var min analys ganska klockren. Jag tror nog att det blev just så att alla pop/dans-diggare hade för många att rösta på (EMD, Alcazar, Måns). De spreds ut på för många artister helt enkelt. Trots det blev EMD 3:a, Måns 4:a och Alcazar 5:a så tänk om bara en av dem varit med...
Ballader var det tydligen inte läge för i år och det kanske inte är så konstigt. Hela Melodifestivalen hypas ju med feststämning och ett j-la drag vilket ju förstärker känslan av att varje ballad blir ett sömnpiller.

Att min andra teori om att "Malena Ernman och Caroline Af ugglas men även H.e.a.t kan vinna på att folk vill ha något annat som omväxling"  visade sig ju vara alldeles sann eftersom Malena vann och Ugglas kom tvåa...

Vad tycker jag om vinnarlåten då? Nja... Som jag skrivit tidigare är versen väldigt kass och "mongo-sticket" precis innan slutrefrängerna är riktigt märkligt. Dessutom väntar jag fortfarande på att någon som är mer bevandrad i den klassiska musiken än jag ska kliva fram och tala om vem refrängen är snodd ifrån för det är en oerhörd igenkänningskänsla man får varje gång... Däremot verkar Malena Ernman varit en stencool brud! Så hon är definitvt en bra vinnare i alla fall.

Förresten, antalet telefonröster under finalen var 1.748.970 st.
Det innebar 3.457.434:- till Radiohjälpen och det är ju bra.

Nu stängs nog den här blogg-kategorin för i år. Eurovision Song Contest brukar inte vara ens hälften så kul och intressant.

Melodifestivalen - Vem vinner nudå?

Det blir ingen lång analys den här gången bara ett lite kortare konstaterande. Vem vinner nudå? Det blir naturligtvis skitsvårt att gissa och Caroline Af Ugglas har ju redan flera fans än jag trodde och folk som hyllar Malena Ernman har dykt upp som favorit från de mest oväntade håll hela veckan tycker jag så hon kan både komma sist eller ta hem alltihop. Men annars går det såhär:

1 - EMD - Baby Goodbye
2 - H.e.a.t - 1000 Miles
3 - Caroline Af Ugglas - Snälla


EMD, Måns & Alcazar har "samma" publik vilket innebär att de slåss om samma röster. Därför kanske ingen av dem hamnar högt då de blivit tvugna att "dela på fansen".

Malena Ernman och Caroline Af ugglas men även H.e.a.t kan vinna på att folk "vill ha något annat som omväxling".

Är det "det gamla tänket" som lever kvar med låtar som Charlotte Perelli och Carola som favoriter så kanske Måns eller Alcazar vinner.

Och är det "dags för en ballad" så vinner kanske Molly eller Sarah Dawn Finer. Men det kan hända att de också förlorar på att de blir tvugna att dela på "balladröstarna". Om några timmar vet vi...

2009 03 11 - Det kostar att se på TV

Nu blir det en gnällig pengatråd till. Jag räknade nämligen precis ut vad det kostar oss att kunna se på TV hemma... Det är ju inget gratisnöje precis. Jag räknar alltså inte TV-apparaterna och strömmen de drar utan bara avgiften till Radiotjänst och Boxer-räkningarna.

Per år: 5.062:-
Vilket är: 422:- /månad
Vilket är: 14:- /dag


Om någon undrar vad man får för de pengarna så är det Boxers Max-paket vilket innebär de flesta "vanliga kanaler" men inga "riktiga" filmkanaler eller en massa sportkanaler. Inga tvillingkort/extrakort eller dylikt utan bara ett kort i en av TV apparaterna. Skulle man vilja kunna se alla TV-kanaler på vår andra TV också får man lägga till 120:-/månad till.

Apropå min förra tråd om att alla myglar finns här ett ypperligt exempel på det också. Reklamen och informationen säger att abonnemanget hos Boxer kostar 199:-/mån och det är ju sant. Men utöver det tar de också något så fint som en "korthyra" för det lilla "kontokortet" med chip som man har i digital-TV-dekodern. Kortet måste man ju naturligtvis ha, annars fungerar det ju inte, men att det kostar 50:-/månad att "hyra" detta av Boxer nämns sällan...
249:-/månad är med andra ord den egentliga kostnaden för nämnda Boxer-abonnemang. Ett typiskt vardagsmygel i stil med kycklingen alltså...

Slutsats:
Jag måste se till att slöa framför TVn mycket mer så jag får valuta för pengarna.


2009 03 09 - Bara mygel överallt

Det här skulle bli ett grinigt inlägg om hur livsmedelsproducenter myglar. Men när jag tänkte efter så framgår ju all info tydligt på paketet annars hade jag inte vetat om att de gör det som jag kallar mygel. Och eftersom det är tydligt deklarerat så är det ju egentligen inte alls mygel... Kom på att jag och alla omkring mig myglar ju dagligen. Det enda som skiljer oss från varandra är att man sätter gränsen på lite olika nivåer. Köra lite för fort är ju okej. Ladda ner lite musik & film till familjen olagligt är okej. Tjäna lite svarta pengar är okej. Bidragsfuska lite är okej. Osv, osv.

Därför är man ju löjlig när man går igång på det jag nämnde först men jag "redovisar mitt exempel" ändå:

- Kycklingfilé 39:90 för en påse.

40:-/kg alltså, det är ju schysst pris! Då måste man ju slå till. Längre än så orkar/hinner/kan man ju inte tänka när man handlar. Det har de ju räknat ut, så därför ser de till att det bara är 900g i påsen. Kycklingen kostar alltså:

44:50/kg. Nåja, det är ju fortfarande ett bra pris. Men nu är det ju så att kycklingen fryses in ihop med vatten. För ett par tre år sedan var 10% vatten vanligt. Nu kör alla producenter med mellan 20-30% vatten. Det innebär att priset för de goda kycklingfiléerna i själva verket är:

63:50/kg.... Och vips hade kycklingen blivit mer än 50% dyrare än vad det lät från början. Eller så här: För 120:- får man inte 3kg kyckling som man först trodde, man får inte ens 2kg... Som sagt var inga industrihemligheter det här och jag köper fryst kycklingfilé likväl, men visst är det konstigt hur vi fungerar? Och han som kom på det här knepet att tjäna mer pengar till företaget kanske är en av mina trevliga grannar som tvättar bilen varje söndag, det är ju inte världens ondska som förenat sig precis. Helt enkelt, fan vad människan myglar! På alla plan... God natt

Melodifestivalen - Andra chansen

Jaha då var det dags igen. Kan väl vara schysst med en andra chans och rättvist om det finns mer än två finalvärdiga bidrag i en och samma deltävling. Men dessa dueller... Då tappar man ju hela idén med det jag just nämnde. Jag tror att det är enbart för att tjäna pengar. Vilket i och för sig är ett mynt med två sidor... Å ena sidan är det fult att suga ut så mycket röst-pengar som möjligt av alla tittare. Å andra sidan gör ju faktiskt det att SVT-produktionen inte blir fullt lika dyr och alltså har inte lika mycket av public service tv's licenspengar gått till nöjesproduktioner vilket brukar reta många.

Hur som helst, jag har inte riktigt fattat hur detta ska gå till denna gång  (duellerna förstår man, men internationella juryn osv?) men jag tror att det går så här:

DUELL 1: Scotts mot Sarah Dawn Finer.
Mycket svårt. Lite samma publik trots olika låtar. Antingen tar Scotts det på att de är "nya" fräscha och lite fart eller så tar Sarah det på sin fina röst...
VINNARE: Scotts

DUELL 2: Lili & Susie mot BWO
Borde bli BWO på popularitet. Kanske en skräll om folk gäspar redan nu för att Sarah också hade en ballad nyss och BWO's ballad är inte världens bästa heller. Men ändå...
VINNARE: BWO

DUELL 3: Amy Diamond mot Star Pilots
Ska jag gå på min egen känsla kommer Amy att åka ut för att folk tycker att hon varit likadan alldeles för länge. Fortfarande barnslig, exakt samma röst osv. Star Pilots-låten är helt klart bättre, men de är också mindre kända och ger ett ganska opersonligt anonymt intryck. Men Amy måste byta stil...
VINNARE: Star Pilots

DUELL 4:  Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox mot Caroline Af Ugglas
Jag tyckte ju faktiskt att Caroline Af Ugglas överträffade sig själv denna gång och både sjöng bra live och hade en annorlunda grym låt. Men Rigo & co är gladare, mer drag osv så hon får nog stanna här...
VINNARE: Rigo & Co

Det var det... Sen kan man ju alltså bara gissa vilka som kommer att mötas. Men om jag skulle ha alla rätt här ovanför så blir det såhär:

SEMIFINAL 1: Scotts mot BWO
Här beror det lite på om de ska framföra sina låtar igen eller om det blir någon slags snabbgenomgång. Förmodligen börjar balladen kännas lite tråkig vid det här laget (om det är Sarah som går vidare blir det nog tvärtom. Hennes ballad växer istället och särskilt om det skulle bli två ballader mot varandra. Därför blir det ingen final i år för BWO hur det än går).
VINNARE: Scotts

SEMIFINAL 2: Star Pilots mot Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox
Mycket svårt. Två typer av moderna hits. Både den äldre och den yngre publiken kan föredra vilken som helst av dessa. Personligen tycker jag det var för mycket "bröl-rap-reaggeaton" av Red Fox i Rigo-låten men den har å andra sidan mycket mer värme, scennärvaro och glädje än Star Pilots. Hur som helst kan det gå!
VINNARE: Rigo & Co

Det där med internationella juryn har jag inte riktigt förstått, men om de plockar någon av sina nominerade som inte redan lyckats gå till final så tror jag det blir Sarah Dawn Finer.

2009 03 07 - Classic Mellanrost

Nu blev det mycket, har bloggat ikapp om Melodifestivalen, se nedan. Om några timmar ska jag göra en liten "andra chansen"-analys också. Men nu ska jag "tack vare vinterkräksjukan" gå och ta min första kopp kaffe sen i måndags! Hoppas magen blir lika glad som jag bara...


Melodifestivalen - resultaten i deltävling 4

Ja, det här var en riktigt, riktigt svårtippad omgång. Helt klart ett par besvikelser men också ett par överraskningar. Vad tyckte jag då?

Vad spådde jag före tävlingen?
Tips:
Thorleifs och Sarah Dawn Finer direkt till final. Agnes och Sahlene/Haukaas Storeng till andra chansen.
Facit:
Agnes och Malena Ernman till final. Star Pilots och Sarah Dawn Finer till andra chansen.

Kommentar
Ja, jag fick ju inte många rätt där... När jag hörde Thorleifs blev jag besciken. Jag har inga höga tankar om Thorleifs, men jag trodde att de hade fått en betydligt bättre låt när de nu fick vara med i Melodifestivalen och jag trodde att Thorleif skulle sjunga betydligt bättre än han gjorde. Helt rätt att de åkte ut. Sahlene/Haukaas Storeng var anonymare än jag trodde och trots att den ena visade benen och den andra brösten så kommer man inte långt med en låt som jag redan glömt.

Med tanke på ovanstående var det nog inte så konstigt att Beoyncè-pralinen Agnes gick direkt till final. Bra låt, lite glitter och glamour (varför ingen guldmik?) så är man hemma, det har ju Petra Mede faktiskt redan skämtat om. Den stora skrällen, och fortfarande en gåta för mig, var hur Malena Ernman kunde gå vidare. Skitdålig vers och en operarefräng som måste vara snodd någonstans ifrån (jag ska nog komma på det...). Malena själv verkar helt klart vara en cool brud, och låten kan nog vara ganska bra i studioversion när all sång går fram perfekt, men ...nej tack.

1. Love Love Love - Agnes
Som sagt var, hon gjorde helt rätt, så helt rätt ut och kan bli farlig i finalen.

2. Higher - Star Pilots
Haha, det var som jag trodde (och alla andra kanske redan visste??). Det var Johan Becker som var själva artisten. Resten av Star Pilots var mer några slags cirkusartister som står för scenshowen. Skulle vara intrerssant att veta vilka som får artistroyalties för alla radiospelningar, tvivlar på att någon annan än Johan hörs på dem. Hur som helst har han en grym röst och han/de/någon har kommit på ett smart sätt att göra scenshow av att han bara står stilla och sjunger.

3. Du Är Älskad När du Går - Susanne Alfvengren
Trist, javisst. Men säkert trevlig att lyssna på när man vill ha Lugna Favoriter och tända ljus.

4. Killing Me Tenderly - Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng
Nope, de nådde inte fram. MInns inte låten, minns bara Marias stora tuttar, haha.

5. Sweet Kissin' In The Moonlight - Thorleifs
Jösses, va dåligt detta var. Trots mina låga tankar om Thorleifs trodde jag det skulle vara bättre än så här. Självklart att de inte skulle gå vidare.

6. Moving On - Sarah Dawn Finer
Jag trodde nog att hon skulle gå direkt till final då hon blivit "folkkär" och har en grym röst. Kanske är låten inte tillräckligt bra? Jag har ju bara hört den en gång och är fortfarande osäker. Hon blir en hård motståndare i andra chansen i alla fall.

7. Esta Noche - Next 3
Jag skrev innan: "Nu är man gammal igen... Vilka är detta? Beskrivningen säger rap på spanska och svenska, reggaeton, r'n'b och tre fjuniga småpojkar som framför den. Jag kommer nog inte gilla detta och den kommer inte gå vidare". Precis så blev det, men det var aboslut en riktigt bra refräng!

8. La Voix - Malena Ernman
Ja, vad tusan hände?! Jag har inget emot att blanda in lite opera. Det kan vara effektfullt och ballt. MEn det här är ju ingen bra låt! Versen är som sagt var riktigt kass och inte anpassad för hennes röst och omställningen mellan "vanlig sång" och "operasång" lät allt annat än naturlig. En rent "musikalisk" tanke också: Hon sjunger alldeles för släpigt i refrängen. Även om det är opera borde hon vara snabbare på taktslagen eftersom det är danstempo. Kan slå vad om att sången låter mer rytmisk och tajt på studioversionen.

Melodifestivalen - Resultaten i deltävling 2

I senaste laget... Men man får ju inte lämna några luckor i sina analyser så här kommer den:

Vad spådde jag före tävlingen då?
Tips:
Måns Zelmerlöw och Markoolio direkt till final. Amy Diamond och H.E.A.T till andra chansen.
Facit:
Måns Zelmerlöw och H.E.A.T direkt till final. Amy Diamond och Lili & Susie till andra chansen.


1. Show Me Heaven - Lili & Susie
De gjorde ju helt rätt som hade en låt som lät som de gjorde på 80-talet. Nostalgin stod som spön i backen. Men många ungdomar måste ha tyckt att det var ganska kass och att det stod ett par spacklade, lönnfeta gamla morsor där.... och det gjorde det ju. Men bra framfört, bra radiolåt. Klart de skulle vidare.

2. Jag ska Slåss I Dina Kvarter - Lasse Lindh & Bandet
Ok, det var betydligt mer ös i låten än vad jag trodde. Men den var lika dålig som jag trodde och han är bara med för att Christer Björkman vill ha in en viss andel "ungdomlig Håkan Hellström-musik".

3. Never Been Here Before - Jennifer Brown
Japp, hon var precis så anonym och trist som jag misstänkte. HAde hon gått till andra chansen hade hon i alla fall åkt ut mot Sarah Dawn Finer.

4. 1000 Miles - H.E.A.T
Åh, va kul!!! Här ska röstas i finalen! Svinbra 80-talslåt, grym sång av Kenny. JAg hade hoppats att de hade glammat till sig lite a la Bon Jovi 1988 men man kan inte få allt.

5. Kärlekssång Från Mig - Markoolio.
Det stannade vid min "tanke nr4: Men en ballad? Barnen kommer bli sååå besvikna". Dessutom var låten kass. När jag hörde den tippade jag honom inte till final längre... Roliga detaljer i bakgrunden i framförandet dock.

6. It's My Life - Amy Diamond
Allvarligt? Det var 12-åriga Amy som dök upp igen. Om hon går till finla kommer alla hennes fans att rösta på Molly istället.

7. What If - Cookies 'n' Beans
Jag har redan glömt låten. Har för mig att den var riktigt trevlig och bra men också att jag tänkte att den inte kommer att kunna gå vidare.


8. Hope & Glory - Måns Zelmerlöw
Disco-Måns är svårslagen. Vill påstå att det här var precis vad man hade väntat sig av honom.


2009 03 06 - Vinterkräksjukan

Kan inte säga det bättre än min vän Niklas "stelin" Karlsson, så jag citerar honom helt enkelt:
"Vill bara ta tillfället i akt att tacka ansvarig utgivare av vinterkräksjukan. Jag har aldrig haft så här roligt i hela mitt liv! Har legat i sängen konstant sedan natten mellan tisdag och fredag. Det enda som avbrutit min fantastiska sömn har varit de oräkneliga antalet löpningarna till toaletten för att spy! Min personliga favorit var när jag inte längre hade någonting att spy upp. Då räckte det med att dricka ett par klunkar vatten, sen var man tillbaks lutad över muggen i religiös position! Yes! Nu var det dock längesedan! Längtar redan efter nästa vinter och hoppas att jag får uppleva denna fantastiska sjukdom en gång till!"

RSS 2.0